bugün
yenile
    1. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      diğer adı (bkz: hiyerarşi)
    2. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kast sistemi diyince aklıma hep kölelik gelir ne kadar kaldırıldı deselerde kaldırılmamış modernizme uyarlanmıştır. hepimiz köleyiz farkında olmasakta bu durum böyle hepimiz modern köleleriz. birileri için çalışıyoruz birilerinin belirlediği şeyler doğrultusunda hareket ediyoruz hareketlerimiz kısıtlı hatta bazen fikirlerimize bile kısıtlama getiriyolar bu liste böyle uzar gider ben konuyu şuraya bağlıycam kast sisteminin tepesindeki insanı ve ya insanları indirirseniz rahata erersiniz . burdan da şuraya bağlıycam kimsenin yaşaması için birisinin onu yönetmesine ihtiyacı yok bunu anlayın artık.
    3. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      özellikle hindistan ile özdeşleşmişse de tarihi dönemlerde birçok toplum ve devlette görülmüş sosyal tabakalaşma. hindistan'da azalmış olsa da etkisini sürdürmektedir özellikle kırsal kesimde. ilkel afrika toplumlarında da süregelir. hint kast sistemi tabakları: ayrıcalıklarına göre yukardan aşağı 1) brahmanlar (din adamları) 2) kshatriyalar (asker, prens, aristokrasi) 3) vaişyalar (esnaf, zanaatkar, toprak sahipleri) 4) sudralar (işçiler, köleler ) paryalar: kast sistemine dahil edilmeyecek kadar aşağı olanlar, insan yerine koyulmayanlar.
    4. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Şunu fark ettim toplumumuzun psikolojisi tamamen bir kast sistemi üzerine kurulmuş(tabi ki istisnalar mevcut). Genel olarak toplumumuz da bir insanın yaşama şeklini ele alacak olursak. Doğdu ,büyüdü,okudu,iş sahibi oldu,veya okumadı,iş sahibi oldu.kısacası kendini ve ailesini idare edebilecek bir geliri var.ama bundan ilerisi yok.toplumumuz da sabit gelirli bir işte yıllarca çalışıp bir ev bir de araba sahibi olmak bir değer gibi görülüyor. Her bir bireyin beynine bu kazınıyor.oysa ki ev ve arabaya yatırdığı parayı bir iş kurmak(üretim sürekliliği olan bir iş)için kullansa iflas etse dahi parasını çöpe atmış sayılmaz. Diğer türlü betona ve metale yatırdığı paranın ömrü taş çatlasa 40 yıl.sonuç olarak sen 40 yıl çalışmış ve eline hiçbirşey geçmemiş oluyorsun.sadece bu çalışma süresinde kendi barınma ihtiyacından kâr elde edip başka ihtiyaçların için kullamıyorsun.sonra da aynı psikolojiyi çocuklarına yüklüyorsun.bu da seni sistemin devamlılığını sağlayan ve yükünü çeken rayların bir parçası yapıyor.dolayısıyla da emek sermaye çelişkisi ortaya çıkıyor. Kusura bakmayın gece gece ne anlatıyor bu diyebilirsiniz ama aklımdayken yazayım dedim.iyi geceler.
      2dediğiniz şeylerin hayalini bile kuramayan insanlar dolu artık. emek-sermaye tarihin hemen hemen her döneminde zaten çelişmiştir. şuan da derin bir çatışma var. emekçi yeterli eğitimi alamadığı için zaten sistemin devamlılığını sürdüren bir parça. sistemin bile farkında değil çoğu. ot geliyor, çileyi çekiyor. sermayedarı daha da zengin edip ölüyor. toplumsal rolü çoktan biçilmiş. sabah sabah ne anlatıyor bu diye benim de kusurumabakmayın. sevgiler. günaydın. - a dictionary writer 02.08.2020 07:33:54 |#3881631
    5. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Kast Sistemi, endogami (akraba evliliği) esasına göre karakterize edilen sosyal tabakalaşmanın bir formudur. Kast terimi, Portekizce’den gelmiş olup saf soy anlamındadır ve sınıf ayrılıklarına dayanır. Kast Sistemini özü itibari ile Varna ve Jati olarak ikiye ayırabiliriz. Varna, kastın en üst dört tabakasını ifade ediyor (Brahman, Kşatriya, Vayşiya ve Südralar). Varna, insanların toplumun hangi tabakasında olduğunu belirtirken; Jati ise insanların nasıl hayat tarzı yaşamaya mukadder olduğunu, hangi meslekle iştigal edeceğini ve nasıl bir hukuka ve toplumsal düzene tabi olacaklarını belirleyen ikinci bir etmendir. Kast içerisinde ‘yükseklik ve asalet’ bakımından ‘kademeli’ bir zincir söz konusu. Şaşırtıcı olan bir durum ise, bu sistem içerisinde ‘zenginliğe’ dayalı bir ayrım bulunmuyor. Yani bir insan doğuşundan ölümüne kadar aynı kast içerisinde yer alıyor.